Perineum massage voorkomt uitscheuren
| | | |

Kan perineum massage scheurtjes voorkomen tijdens de bevalling?

Tijdens je zwangerschap kun je je best afvragen; Kun je scheurtjes voorkomen met een perineum massage? In dit blog geven we je tips over welke dingen je zowel preventief, als tijdens de bevalling kunt doen om scheurtjes tijdens de geboorte te voorkomen.

Wat gebeurt er tijdens het uitscheuren van je perineum?

Uitscheuren: Het is niet iets wat op je wensenlijstje staat tijdens te bevalling. Toch gebeurt het regelmatig tijdens de geboorte. Zeker wanneer het je eerste kindje is. Tijdens de bevalling komt er veel druk te staan op het perineum waardoor er scheurtjes ontstaan.

Wat is het perineum?

Het perineum is het gebied tussen de vagina en de anus. Dit stukje huid ligt tussen de benen en onder de bekkenbodem. Het bestaat vooral uit huid en spieren. Op deze plek komen ook veel zenuwen bij elkaar.

Wat je kunt doen tijdens de bevalling tegen het uitscheuren

Heel belangrijk is het gebruik van warmte. Zo zien we bij vrouwen die in bad bevallen of een warm washandje tegen het perineum aanhouden, minder scheurtjes hebben op het moment dat het kindje wordt geboren.

Door de warmte verzachten de spierenen worden losser, waardoor er minder kans is op scheurtjes tijdens de bevalling.

Perineum massage voorkomt scheurtjes of knip

Een ander heel belangrijk ding in her voorkomen van scheuren of een knip tijdens je bevalling is het masseren van je perineum tijdens je zwangerschap.

Er zijn vrij veel studies naar gedaan naar perineum massage. Het is bewezen dat wanneer je vanaf week 34 in je zwangerschap, ongeveer 2 keer week je perineum masseert, je minder kans hebt op scheurtjes tijdens je bevalling. Het kan zelfs voorkomen dat je wordt ingeknipt.

Zeker, als je al een keer bevallen bent is de kans groot dat het een knip of scheurtjes tijdens de bevalling voorkomt.

Soepeler weefsel

Met het doen van perineum massage tijdens de zwangerschap, maak je de spieren en weefsels tussen je vagina en je anus soepeler.

Dit kan helpen om de elasticiteit te vergroten, waardoor het perineum beter in staat is om de druk en spanning van de bevalling op te vangen. Ook helpt perineum massage de doorbloeding, wat kan bijdragen aan het verminderen van pijn en helpt het om na de bevalling het perineum beter te herstellen.

Meer contact met je lijf door perineum massage

Ook maakt het regelmatig doen van een perineum massage je meer bewust van je eigen lijf. Doordat je met al je aandacht en liefde in je bekkengebied masseert help je je perineum te ontspannen. In je bekken huist ook je krachtcentrum. Het voelen van grenzen, meer voor jezelf opkomen kunnen ook te maken hebben met het regelmatig doen van een perineum massage.

Hoe doe je een perineum massage?

Om scheurtjes en zelfs een knip te voorkomen, kun je vanaf week 34 zwangerschap beginnen met het masseren van je perineum. Doe dit regelmatig, maar in ieder geval is het aan te raden om minimaal 2 keer in de week te doen. Hoe je een perineum massage uitvoert, laat Daphne heel mooi zijn in de video hierboven.

IPT-sessie tijdens de zwangerschap

Wil je niet alleen zelf aan de slag, dan is een IPT-sessie een hele mooi manier om je bekken en je perineum nog meer voor te bereiden op de bevalling, Kijk hier voor een IPT-Practitioner bij jou in de buurt.

#perineummassage
#bevallen
#scheurtjes
#verloskunde
#bekken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *