','

' ); } ?>

Bekkenzorg

Wat is Integral Pelvic Therapy?

Integral Pelvic Therapy (IPT) is een veilige en toegankelijke vorm van lichaamswerk speciaal ontwikkeld voor bekkenklachten vrouwen én mannen. De balans in het bekken wordt hersteld, waardoor het zelf herstellend vermogen van het lichaam weer gaat stromen. Met als gevolg dat het er meer gevoel is in het bekken, afname van klachten en beter aanvoelen van grenzen. Velen voelen, vaak al na één sessie, een diepere verbinding met zichzelf en ervaren ook meer plezier in seksualiteit.

Het bekken: de plek waar nieuw leven begint. De plek waar onze intuïtie huist, waar we een veilige bedding kunnen ervaren. Maar ook een plek waar we soms nog weinig verbinding mee hebben. Vaak onbewust slaan we hier veel spanning op. Veel vrouwen, en ook mannen ervaren klachten in het bekkengebied. Maar vinden het lastig om over de klachten te praten. Of denken dat het ‘erbij hoort of dat er weinig aan te doen is. Ook mannen kunnen klachten ervaren in hun bekken. Voor hen is het mogelijk nog moeilijker om de juiste weg naar hulp te kunnen vinden en is het ook hier een onderwerp dat niet makkelijk besproken wordt.

Ervaar jij deze (bekken)klachten?

 • Weinig tot geen gevoel of contact met je lichaam en/of bekken
 • Laag libido
 • Erectiestoornissen
 • Ongewild urineverlies
 • Verzakking van blaas en/of baarmoeder
 • Trauma in het bekkengebied
 • Hevige menstruatiepijn
 • Chronische ontstekingen
 • Fertiliteitsproblemen
 • Pijn bij het vrijen
 • Onverklaarbare pijn in de onderrug

Je kunt met ongemakken in het bekken leren leven door ze simpelweg te negeren. Maar kan ook anders! Wil jij ook zonder pijn of ongemak leven? En volledig in contact staan met je vrouwelijkheid en(seksuele) kracht?

Bij Dana nemen we jouw bekkenklachten serieus. Wij bieden een veilige basis voor al jouw bekken gerelateerde klachten. Integral Pelvic Therapy® (IPT) kan hierbij een uitkomst bieden.

Bekkenbodemspieren te sterk of te zwak?

De spieren in je bekken kunnen door spanning, stress of trauma te gespannen raken (hypertonie). Dit aanspannen van de spieren doet het lichaam automatisch in een poging om het gebied te beschermen. Hypertonie kan problemen geven als:

 • Chronische pijn in het bekken
 • Gevoelloosheid of pijn tijdens het vrijen
 • Vaginisme (het onwillekeurig aanspannen van de spieren zodat penetratie niet mogelijk is)
 • Onverklaarbare onderrugpijn,
 • Pijn in de heup
 • Constipatie

Andere vrouwen hebben een te zwakke spierspanning in het bekken (hypotonie). Hypotonie veroorzaakt klachten als verzakking van baarmoeder of blaas, of stressincontinentie. De meeste vrouwen hebben echter een combinatie van allebei waarbij het bekken uit balans is door ongewilde spanningspatronen.

For real change to take place, the body needs to learn that the danger has passed and to live in the reality of the present.

Bessel van der kolk: ‘The body keeps the score’

Fascia, de sleutel tot ontspanning en herstel

Het bindweefsel (fascia) is aanwezig in heel het lichaam, ook in het bekkengebied. Het geeft ondersteuning en bescherming van de organen in dit gebied. Vaak zien we dat het bindweefsel gespannen of verkleefd raakt, door bijvoorbeeld een moeilijke bevalling, operatie, of langdurige fysieke, emotionele of mentale stress. Pijn, of een verdoofd gevoel in het bekken is vaak het resultaat. Het veroorzaakt bijvoorbeeld hevige menstruatiekrampen en pijnlijke orgasmes.

Opgeslagen spanning

Het lichaam heeft een eigen geheugen. Fysieke, energetische, mentale of emotionele stress wordt opgeslagen in ons cel geheugen. Denk hierbij aan zaken die doorgegeven kunnen zijn uit de familie-lijn. Of stress in het bekken als gevolg van traumatische gebeurtenissen, zoals een traumatische bevalling, obstetrisch geweld of andere vormen van trauma in het bekken.

Door de integrale aanpak en de veilige bedding komen tijdens de IPT-sessies alle lagen aan bod; fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch. Door de ontspanning van het weefsel kan alles weer stromen; het zelf herstellend vermogen van je lichaam kan zo optimaal haar werk doen

Hoe ziet een IPT-sessie eruit?

Intake

Voorafgaand aan de eerste IPT-sessie, is er eerst altijd een intakegesprek (1 uur). Hier bespreken we je hulpvraag en relevante (medische) voorgeschiedenis. Aan de hand van deze informatie kunnen we een goed beeld krijgen of Integral Pelvic Therapy® nuttig kan zijn voor jou. Een intakegesprek verplicht je nooit tot een behandeling

Bekken zorg uitleg
De sessie

Tijdens de IPT-sessie lig je comfortabel op een behandelbank in een prettige kamer. Je kunt je bovenkleding aanhouden en je ligt lekker warm bedekt onder dekentjes. De sessie duurt maximaal twee uur.

Uit-en inwendige massage

We passen zachte uit- en inwendige massagetechnieken toe op en in het bekken, waardoor de verklevingen in de fascia worden opgeheven. Voorzichtig zoeken we de spanningspatronen in je bekken op waarbij het de bedoeling is dat je helemaal kan “meevoelen”. Door gebruik te maken van ademhalingstechnieken, je stem en/of visualisatietechnieken, kan je bekken zich ontspannen en komt het weer terug in haar natuurlijke staat.

De nadruk ligt op het bewust voelen wat er leeft in jouw lijf, jouw bekken. Het is niet altijd nodig om intern ( vaginaal) te behandelen. Alles hangt af van jouw persoonlijke proces en grenzen.  

Emoties loslaten

In de sessie kun je diverse emoties ervaren zoals boosheid of verdriet. Door deze gevoelens te erkennen en te doorvoelen, kunnen ze uiteindelijk losgelaten worden. Hierna verdwijnt de fysieke spanning uit het lichaam, om vaak niet meer in dezelfde mate terug te keren. Je emoties zijn dan op fysiek niveau verwerkt. De balans in je bekken keert terug.

Healing starts with feeling safe

Embodied consent

Embodied Consent; consent betekent letterlijk: toestemming. Embodied wil zeggen dat alle aspecten van het lichaam op 1 lijn zitten. Voel jij een ‘ja’ met je hoofd, hart én lichaam? Dan pas kan het lichaam ontspannen en kun je de behandeling ontvangen, i.p.v. ondergaan. Beiden zijn voorwaarden voor het kunnen verwerken, doorvoelen en herstellen van trauma.

We nemen hier uitgebreid de tijd voor tijdens de sessie om dit te onderzoeken. Het uitspreken van een echt doorvoelde “ja”, “nee” of een “misschien” werkt vaak al heel helend op zich.

Na de sessie

Na de sessie is ons advies om een paar dagen rustig aan te doen. Concreet houdt dit in dat we aanraden om direct na de behandeling niet zwaar te sporten of te tillen. Wees zacht en lief voor jezelf; verwen jezelf met warmte en zachtheid. Voel in waar je lichaam behoefte aan heeft; wees je eigen beste vriendin.

Wat levert een IPT-sessie mij op?

Na 1 IPT-sessie horen we vaak terug van vrouwen dat ze:

 • Vermindering of grotendeels verdwijnen van hun klachten aangeven.
 • Zich meer bewust zijn van hun gevoelens en emoties en een groter gevoel van ruimtelijkheid ervaren in hun lichaam, in het bijzonder in hun bekken.
 • Meer contact met hun lijf ervaren.
 • Duidelijker grenzen gewaarworden en deze ook makkelijker aan kunnen geven naar de buitenwereld.
 • Meer gevoel en plezier beleven in de seksualiteit.
 • Soms andere of meer intense orgasmes kunnen ervaren.

Lees hier ons blog over een ervaring van een mama na een Integral Pelvic Therapy-sessie.

IPT als voorbereiding op de zwangerschap

IPT kan een goede voorbereiding zijn bij een kinderwens, zwangerschap en/of geboorte. Ook is het erg effectief tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld als de ontsluiting niet op gang wil komen.

Na een traumatische bevalling of andere traumatische gebeurtenis in het bekken is IPT een zeer zachte methode om de balans in dit kwetsbare gebied te herstellen. Door fysieke, energetische, emotionele en mentale blokkades op te heffen wordt het zelfhelende vermogen van het lichaam aangesproken en kan de natuurlijke balans en vitaliteit zich herstellen.

Wat kost een Integral Pelvic Therapy®-sessie

Je start altijd eerst met een uitgebreide intake. De keer daarop volgt de sessie IPT van 2 uur. Bekijk hier ons team van IPT-Practitioners.

Daphne en Mariëtte bieden na een intake enkel nog trajecten in een serie van 3 sessies aan. Onderhoudssessies zijn mogelijk na het ontvangen van ten minste 3 reguliere IPT-sessies.

MASTER PRACTITIONERPRACTITIONER / MIDWIFEPRACTITIONER
Daphne van der Putten – Mariëtte FritsMartine Boerma – Flo Joly de LotbiniereDaphne Hooiveld
Intake Integral Pelvic Therapy (ca. 1 uur)€ 175€ 175€ 110
Sessie Integral Pelvic Therapy (ca. 2 uur)niet los te boeken€ 350€ 245
Traject intake + 3 sessies Integral Pelvic Therapy€ 1495
Onderhoudssessie (ca. 1 uur)€ 220€ 180€ 125
Onderhoudssessie (ca. 2 uur)€ 440

De kosten voor een IPT-sessie dienen per pin of betaalverzoek te worden voldaan op de dag van de behandeling. Betaling van een traject geschiedt ineens per pin, betaalverzoek of factuur. Afspraken dienen tot uiterlijk 48 uur van tevoren worden afgezegd. Daarna zijn wij genoodzaakt het volledige bedrag in rekening te brengen.

Jouw lichaam wijst ons de weg en is vaak wijzer dan je zou denken.

Mariëtte frits – Founder Integral Pelvic Therapy

Ervaringen van cliënten

“Mijn bekkenbodem voelt veel sterker!”

“Na jaren van pijn kan ik eindelijk weer genieten van intiem contact. Ik ben zo dankbaar.”

“Iedere vrouw zou dit mogen ervaren. Wat een geschenk.”

“One of the reasons why I decided to take IPT with Mariëtte is because I am on a fertility path with my partner and I felt that it was a good idea to reconnect with myself in these challenging times. During the sessions, I could go deeply into emotions that are stored in my body, sometimes things that I was not even aware of