Echoscopie

Echo’s tijdens zwangerschap

Iedere zwangere is bij Dana welkom om een echo te laten maken. Zowel de medische op indicatie van je verloskundige, als ook een pretecho die je laat doen op eigen verzoek. Je bent niet verplicht om een echo te doen. Ook de medische echo’s die vergoedt worden door je zorgverzekeraar niet. De echo’s bij Dana worden verricht door onze echoscopiste Marloes

Vitaliteits echo

Tussen 6 en 10 weken zwangerschap kan je een vitaliteits echo laten verrichten. Dit kan op eigen verzoek, of soms is er een medische indicatie voor deze echo. Bijvoorbeeld wanneer er redenen zijn die het lastig maken om in te schatten hoe ver je ongeveer zwanger bent. Denk aan een onregelmatige cyclus, recent gestopt met anticonceptie of een miskraam in de voorgeschiedenis.

Tijdens de vitaliteits echo wordt er gekeken of je zwanger bent, of het kindje zich veilig in de baarmoeder bevindt, en een inschatting gemaakt hoeveel weken je ongeveer zwanger bent. Om optimaal beeld te krijgen kan de echoscopist voorstellen om deze echo inwendig (vaginaal) te maken. Dit is altijd een verzoek, en nooit een verplichting. Jij mag altijd en op elk moment aangeven of je dit wilt of niet.

Termijn echo

Tijdens de termijn echo kijkt de echospcist voor jullie naar de grootte en vroege ontwikkeling van je kindje. Aan de hand van de kruin-stuit lengte kunnen we een redelijk betrouwbare inschatting maken van de leeftijd van je kindje. Hiermee kan de uitgerekende datum bepaald worden. Deze echo zal in de meeste gevallen goed via je buik gemaakt kunnen worden.

Deze echo wordt verricht op medische indicatie en dus vergoed door je zorgverzekering.

13 weken echo

Elke zwangere krijgt sinds september 2021 de keuze om een 13 weken (eerste trimesterscreening) echo te laten doen. De uitvoering is nog onderdeel van een landelijk wetenschappelijk onderzoek. Wanneer je de 13 weken echo wilt laten verrichten doe je automatisch mee aan dit onderzoek. Het doel van het onderzoek is te weten komen of het zinvol is om bij deze termijn te screenen: kunnen we al afwijkingen opsporen en hoe goed zijn we daarin? Is het zinvol? Levert het betere uitkomsten op voor de zwangerschap? Deelname aan het onderzoek en het laten verrichten van de echo is voor zwangeren kosteloos.

20 weken echo

De 20 weken echo wordt verricht op medische indicatie en daarom vergoed vanuit je zorgverzekering. Er wordt o.a. gekeken naar de groei en ontwikkeling van hersenen, hart, rug, organen en ledematen. De locatie van de placenta wordt bekeken. Tijdens de medische echo’s is het aan te raden kinderen niet mee te nemen. Dit is beter voor de concentratie van de echoscopist. Voor kinderen zijn deze echo’s vaak te lang en niet interessant. En er kan iets bijzonders gezien worden op de echo.

Dana is aangesloten bij regionaal centrum Utrecht (SPSRU). Wanneer er bijzonderheden worden gezien bij een screenings echo wordt er op jullie wens een vervolgafspraak ingepland in het WKZ.

Diagnose echo

Soms is het wenselijk om middels een echo specifiek te kijken, bijvoorbeeld naar de groei van jullie kindje, de locatie van de placenta of de ligging. Dit besluiten jullie samen met je verloskundige. Een diagnose echo wordt verricht op medische indicatie en daarom vergoed vanuit je zorgverzekering.

Geslachtsbepaling vanaf 15 weken

Vanaf 15 weken kun je een geslachtsbepalingsecho doen. Bij de 13 weken echo is het nog net te vroeg om het echt goed te kunnen zien. Het is om medische en ethische redenen niet toegestaan om tijdens de 13 weken screening naar het geslacht te kijken.

Wanneer je voor een echo komt

We proberen zoveel mogelijk je afspraak voor een echo en de verloskundige te combineren. Daarom kan het soms zijn dat je even moet wachten bij onze assistente in de wachtkamer.

Om optimaal beeld te krijgen kan het helpen wanneer de blaas van de zwangere iets gevuld is. Tijdens de medische echo’s is het af te raden om kinderen mee te nemen. Dit is beter voor de concentratie van de echoscopiste. Voor kinderen duren deze echo’s vaak te lang. Tijdens een echo legt onze echoscopiste Marloes uit waar ze naar kijkt. Jullie krijgen ook altijd een foto van jullie kindje mee.

Pret echo op eigen verzoek

Op ieder moment in je zwangerschap zijn jullie welkom om zelf te kiezen voor een echo. Dat kan bijvoorbeeld een vroege echo zijn, om te bevestigen of je inderdaad zwanger bent, of een geslachtsbepaling vanaf 15 weken. Tot ongeveer 32 weken kun je je kindje mooi in beeld brengen. Daarna wordt het erg vol in je buik en is het beeld niet altijd even herkenbaar meer voor de niet geoefende kijker. We zijn natuurlijk altijd afhankelijk van de positie van jullie kindje. Ook na 32 weken zijn jullie welkom, houd er rekening mee dat het beeld voller is. Wij maken vanaf april geen 3D echo’s meer, omdat we voor een splinternieuw High-end echosysteem hebben gekozen met nog beter 2D beeld.

Echo’s op eigen verzoek worden niet vergoed door je zorgverzekering. Deze betaal je dus zelf.

Meer info over medische screening in de zwangerschap: www.pns.nl

Algemene voorwaarden echoscopie bij Dana Centrum